„DZIEŃ ŚLIWECZKI... i drożdżowej bułeczki!” – zajęcia kulinarne w gr. V, 7.10.2019 r.
Śliwka to owoc z naszych polskich sadów i wspaniałe źródło cennych witamin. Dzieci dowiedziały się, że śliwki mają wiele wartości odżywczych, m.in.: regulują trawienie, poprawiają humor, chronią przed wolnymi rodnikami. Zawierają witaminy i błonnik. Sezon na śliwki jeszcze trwa, cieszmy się zatem ich widokiem i z przyjemnością zjadajmy te pełne witamin fioletowe cudeńka.
Oczywiście najlepiej jeść je na surowo, ale śliwki doskonale nadają się również do wypieków. Dlatego też 7 października nasze pracowite PSZCZÓŁKI z gr. V wraz z p. Martą Klesyk postanowiły upiec pyszne drożdżowe bułeczki ze śliwkami.
Drożdżówki udały się wspaniale! Były puszyste, mięciutkie, miały maślany smak, soczyste śliwkowe nadzienie i lekko cytrynowy lukier. Jednym słowem: pełnia szczęścia i prawdziwa uczta dla podniebienia! :)