tel. +48 17 748 32 20
tel. +48 17 748 32 19
fax +48 17 748 24 40
35-231 Rzeszów, ul. Skrajna 1

Nasze motto

„Dziecko chce być dobre.
Jeśli nie umie – naucz,
Jeśli nie wie – wytłumacz,
Jeśli nie może – pomóż”

                           Janusz Korczak

Weekend majowy - 30.04.2020r.

Halo, Halo! 

Zbliża się długi weekend majowy. Zapewne Rodzice, wywieszą flagę i zobaczycie w tym czasie, dużo symboli narodowych. To teraz mała powtóreczka. Obejrzyjcie film i wykonajcie zadania:

https://www.youtube.com/watch?v=Xv7DNwMDoAM&feature=share

Brawo! Teraz już dużo wiecie o Polsce i jesteście prawdziwymi patriotami, czyli taką osobą, która kocha swoją Ojczyznę i o nią dba. 

 

Skoro zbliża się weekend to zaproponuje dla każdego coś fajnego. 

1. Dla tych co lubią gimnastykę.

Przygotujcie 4 poduszki i zaproście rodziców bądź rodzeństwo do zabawy. Zaczynamy! 

https://www.youtube.com/watch?v=j4EiXelSTkI&feature=share

 

2. Dla tych co lubią matematykę i gry interaktywne:

https://view.genial.ly/5e80f4b05ad5150d93dd48a6

https://view.genial.ly/5e8252f5aafed90da9c71776


3. Dla tych co lubią tworzyć prace plastyczne.

Przygotujcie kolorowe kartki i plastelinę. Wytnijcie łodygę, liście i kółka - to będą kwiaty, a następnie poozdabiajcie plasteliną (przykład na zdjęciu). 

4. Dla tych, którzy lubią tańczyć:

https://youtu.be/ubmiT8JKeRU

5. Dla tych, którzy lubią spacery.

Polecam zebrać kwiatki mniszka, które teraz kwitną i zrobić miód. Jest on bardzo zdrowy. Oto moje zbiory:

Przepis:

- 0,5 kg główek mniszka lekarskiego (ok. 500 główek)

- 1 l wody

- 1 kg cukru 

- 2 do 3 cytryny

 

Wykonanie:

Główki mniszka ułożyłam na białym papierze i odstawiłam (na ok. 1 – 2 godz.), aby pozbyć się ewentualnych „żyjątek”. Polecam też obejrzeć je przed włożeniem do garnka. Główki wrzuciłam do garnka, dodałam wyszorowaną, pokrojoną w plasterki cytrynę, zalałam wodą i gotowałam przez ok.15-20 min. od momentu zagotowania. Następnie odstawiałam na dobę, aby mlecze mogły oddać to, co w nich najlepsze. Po tym czasie odcedziłam napar przez pieluchę tetrową (można użyć gazy) do garnka, wsypałam cukier, dodałam sok z cytryny i gotowałam na małym ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając do uzyskania konsystencji syropu (ok. 1,5 h – 3 h). Przelałam go do wyparzonych słoików, odwracając do góry dnem. Z podanych proporcji wychodzą ok. 3 – 4 słoiki o pojemności 250 ml.

 

Na koniec jeszcze nasza galeria. Wiem, że miło spędzacie czas na świeżym powietrzu i rozwijacie swoje zainteresowania. Tak trzymajcie!

Miłego WEEKENDUUU! 

Pozdrawiam - Pani Marta :)