ROBIMY SAŁATKĘ JARZYNOWĄ: zajęcia kulinarne w gr. II - 7.10.2014 r.
Z myślą o jarzynowych witaminkach we wtorek, 7 października - ŻABKI z gr. II postanowiły zabawić się w kuchcików i przygotować klasyczną sałatkę jarzynową. Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach niektórych jej składników. Podczas robienia sałatki przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem.
Pani Marta przygotowała warzywa, które wcześniej trzeba było ugotować (marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki), świeżą cebulę, ogórki kiszone, jabłka, jajka, kukurydzę i groszek. Dzieci natomiast przyniosły potrzebne akcesoria: nożyki, deseczki i oczywiście fartuszki. Dzieci pamiętały, że w trakcie pracy trzeba zachować szczególne bezpieczeństwo. Gdy wszystko było już pokrojone, przyszedł czas na mieszanie i doprawianie – trochę zdrowego jogurtu, odrobina soli i pieprzu oraz świeżej natki pietruszki i... mniam, mniam!
Gotową sałatkę nałożyliśmy na talerze urządzając w sali prawdziwą ucztę! Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zajadały wspólnie przygotowany posiłek z kromeczką ciemnego pieczywa.