KRASNALE ROBIĄ ĆWIKŁĘ! – gr. III, 24.09.2015 r.
Gotowane buraki i tarty chrzan - wydawałoby się banalne zestawienie, jednak nie ma lepszego i zdrowszego dodatku do wędlin i mięs. Chrzan ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze i poprawia funkcjonowanie wątroby. Natomiast buraki to skarbnica mikro- i makroelementów, pomagają w trawieniu, są zasadotwórcze, zatem świetnie odkwaszają organizm.
Nic więc dziwnego, że właśnie taką zdrową i pyszną ćwikłę postanowiły zrobić dziś nasze 4-latki z gr. III z pomocą p. Ani Dańczak-Małachowskiej. Najpierw była oczywiście instrukcja postępowania i przypomnienie zasad bezpieczeństwa podczas działań praktycznych. A potem...
Przedszkolaki wzięły się ostro do pracy: obierały, tarły, doprawiały i mieszały, a przy tym doskonale się bawiły! Nie minęło wiele czasu i ćwikła gotowa! A że nadszedł już czas obiadu, dzieci mogły z apetytem spałaszować swoje dzieło, oczywiście z pysznym duszonym mięskiem i kaszą jęczmienną. Mniam, mniam...