tel. +48 17 748 32 20
tel. +48 17 748 32 19
fax +48 17 748 24 40
35-231 Rzeszów, ul. Skrajna 1

Nasze motto

„Dziecko chce być dobre.
Jeśli nie umie – naucz,
Jeśli nie wie – wytłumacz,
Jeśli nie może – pomóż”

                           Janusz Korczak

PIECZEMY SZARLOTKĘ! – gr. V, 5.10.2016 r.

„W przedszkolu jest słodko, bo pachnie szarlotką!...”

 

Pierwsze październikowe dni w grupie „DINOZAURÓW” miały smak owoców. Dzieci poznawały najpopularniejsze drzewa i krzewy owocowe wraz z owocami i bardzo chętnie wzbogacały swój kącik przyrody. A co robiły z owocami przez te dni? To proste – oglądały, dotykały, delektowały się ich smakiem i aromatem, liczyły, porównywały wielkość i kolor, badały z zewnątrz i wewnątrz, opisywały ich wygląd, a także pląsały, bawiły się przy muzyce i śpiewały piosenki. Nie zabrakło również ciekawych prac plastycznych.

Bardzo przyjemną kontynuacją tych zajęć badawczych i edukacyjnych było przygotowanie pysznej szarlotki z jesiennych jabłuszek.

Dzieci wraz z p. Anią Małachowską z ochotą przystąpiły do krojenia rumianych jabłek i przygotowały kruche ciasto. Pracy było dużo i wszystkie przedszkolaki miały jakieś ważne zadania do wykonania. Ale warto się było pomęczyć, po piękny zapach pieczonego ciasta oraz rozpływający się w ustach smakołyk zrekompensował wszystkie trudy!

Ciasto wyszło wspaniałe! Pyszna, tradycyjna szarlotka, jaką możemy spotkać u wielu mam, babć i cioć. Przepis od lat tak samo zachwyca swoim prostym smakiem. Możemy ją serwować na zimno i na ciepło, samą lub z lodami – jak kto woli.

A dla wszystkich łasuchów, małych i dużych podajemy przepis:

 

„Szarlotka –pychotka na kruchym cieście”:

 

  • 2-2,5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (gdy będzie taka potrzeba)
  • no i oczywiście – 1 kg jabłek i cynamon do smaku

 

A o sposób wykonania zapytajcie dzieci, bo one już potrafią...

 ŻYCZYMY SMACZNEGO!