PIECZEMY SZARLOTKĘ! – gr. V, 5.10.2016 r.
Pierwsze październikowe dni w grupie „DINOZAURÓW” miały smak owoców. Dzieci poznawały najpopularniejsze drzewa i krzewy owocowe wraz z owocami i bardzo chętnie wzbogacały swój kącik przyrody. A co robiły z owocami przez te dni? To proste – oglądały, dotykały, delektowały się ich smakiem i aromatem, liczyły, porównywały wielkość i kolor, badały z zewnątrz i wewnątrz, opisywały ich wygląd, a także pląsały, bawiły się przy muzyce i śpiewały piosenki. Nie zabrakło również ciekawych prac plastycznych.
Bardzo przyjemną kontynuacją tych zajęć badawczych i edukacyjnych było przygotowanie pysznej szarlotki z jesiennych jabłuszek.
Dzieci wraz z p. Anią Małachowską z ochotą przystąpiły do krojenia rumianych jabłek i przygotowały kruche ciasto. Pracy było dużo i wszystkie przedszkolaki miały jakieś ważne zadania do wykonania. Ale warto się było pomęczyć, po piękny zapach pieczonego ciasta oraz rozpływający się w ustach smakołyk zrekompensował wszystkie trudy!
Ciasto wyszło wspaniałe! Pyszna, tradycyjna szarlotka, jaką możemy spotkać u wielu mam, babć i cioć. Przepis od lat tak samo zachwyca swoim prostym smakiem. Możemy ją serwować na zimno i na ciepło, samą lub z lodami – jak kto woli.
A dla wszystkich łasuchów, małych i dużych podajemy przepis:
„Szarlotka –pychotka na kruchym cieście”:
- 2-2,5 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 szkl cukru pudru
- 2 jajka
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (gdy będzie taka potrzeba)
- no i oczywiście – 1 kg jabłek i cynamon do smaku
A o sposób wykonania zapytajcie dzieci, bo one już potrafią...
ŻYCZYMY SMACZNEGO!